Rune Andersson i högform

Gamle Trelleborgschefen Rune Andersson vill inte ta sin familjekoncern Mellby Gård med 17 bolag till Stockholmsbörsen. Bara besväret att syssla med delårsrapporter fyra gånger om året avhåller honom. Det meddelade han när jag igår kväll intervjuade honom inför 170 aktiefrälsta medlemmar i Aktiespararna på dess 50-årsjubileum i Malmö. Med över 6 000 anställda i familjekoncernen som sannolikt skulle vara värd över 10 miljarder, dessutom utan lån, ser han ingen poäng med börsnotering.

Men av alla skratt att döma uppskattade åhörarna Rune Andersson som vore han en komiker av rang.

Några av bolagen i familjekoncernen är visserligen noterade som KappAhl och Duni. Andersson överraskade i början av sommaren med inhopp i färska börsbolaget, skolkoncernen AcadeMedia (77 grundskolor med 20 000 elever, 105 gymnasier med 25 000 elever och 150 vuxenutbildningar med 80 000 elever). Där gick han in med ca 375 miljoner kr före noteringen och nu är aktierna värda ca 600 miljoner.

Dessutom har han option på att göra lika mycket till. Han säger att ambitionen egentligen var att förbättra utbildningen. Det är kvalitén i välfärdssektorn som bör kontrolleras, istället för att bromsa de bästa företagen.

Rune Andersson är övertygad om att den rödgröna regeringen inte kommer att hitta metoder för vinst-eller utdelningsbegränsningar. Det finns alltför många möjligheter att kringgå reglerna, som exempel att ägarna har ett annat bolag som äger fastigheten där ”välfärdsbolaget” hyr till överpris eller att de tar ut tantiem eller andra löneförmåner istället för utdelning.

Nästa projekt är att börja konkurrera med ATG om spel på hästar. Drivkraften här är att slå sönder monopolet. Verksamheten måste då förläggas till Malta, men det bör gå bra eftersom många andra svenska spelbolag i andra branscher redan finns där

Rune Andersson är emot all centralisering, därför låter han de 17 egna bolagen sköta sig själva gentemot moderbolaget Mellby Gård. Dock sitter han själv eller någon av de tre sönerna i styrelserna oftast tillsammans med externa ledamöter.
Andersson var en av de mest aktiva i näringslivet emot införandet av euron i Sverige inför folkomröstningen 2003. Han hoppas nu på att Brexit verkligen blir av, att Storbritannien lämnar EU och att resten av medlemsländerna ser till att Bryssels makt minskar kraftigt.

Uppvuxen i Kyrkhult utanför Karlshamn i Blekinge köpte Rune Andersson närbelägna Eriksbergs vilt- och jaktgård för 350 miljoner kronor. Den kommer knappast att bli lönsam men det är ett trevligt utflyktsmål för tiotusentals besökare och ger dessutom ett 40-tal jobb i hembygden, sade en nöjd Rune Andersson som undviker att köpa företag han inte förstår inom t ex IT.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: