Kreugerkraschen nu igen….

Höll föredrag om Ivar Kreuger inför 30-talet äldre informationschefer i nya Hotell Kungsträdgården, inrymt där gamla börsmäkleriet Jacobson & Ponsbach höll till på Västra Trädgårdsgatan i Stockholm, passande nog ett par hus från Tändstickspalatset, som Kreuger lät bygga 1928, fyra år före sin död (2010 flyttade Swedish Match huvudkontor tillbaka.)

Jag inledde med de frågor som jag alltid ställs inför när Kreuger kommer på tal: 1/ Var det självmord, den etablerade ”sanningen”, eller mord som familjen tror med stöd av flera författare. 2/ Var Ivar Kreuger världens största svindlare, som påstås i flera böcker 3/ Vart tog hans gigantiska företagsimperium vägen, då mycket större än Wallenbergs.

Mord eller självmord i Paris12 mars 1932,, jag har ingen egen uppfattning, alla som påstår gissar bara. Eftersom ingen ordentlig polisundersökning gjordes finns det bara gissningar och vilda teorier.

John Kreuger, brorson till Ivar Kreuger, var på plats under mitt föredrag och sade att det spelar ingen roll, det viktiga är vart förmögenheten tog vägen och på vilket sätt. John K. har efter många år i Schweiz och USA flyttat tillbaka till Sverige, köpt herrgården Herrborum i Östergötland av Magnus Stenbock och rustar nu upp den.

Jag svarade på 2/ Att Kreuger åtminstone tänjde den tidens liberala regler till det yttersta. Hans Tson Söderström, professor i nationalekonomi och VD i landets främsta tankesmedja SNS under ett par årtionden, påpekade att man hittade förfalskade italienska statsobligationer i Kreugers kassaskåp.

Jovisst, men ingen har kunnat visa att de, förfalskade eller ej, använts som säkerhet för några lån. Familjen K. hävdar att det rörde sig om vanliga italienska värdepapper.

3/ De som på eget initiativ drog igång en kommission för att utreda Kreuger-imperiet (tre höga jurister plus chefer på Wallenbergs Enskilda Banken, och Handelsbanken samt sekreteraren advokaten Hugo Stenbeck, pappa till Jan S) hade inget intresse av att Kreugers företagsgrupp skulle leva vidare. Men ingen har kunnat visa att de stal tillgångar. Istället meddelade de allmänheten negativa nyheter, vilket gjorde att aktiekurserna i Kreugers bolag sjönk kraftigt och då passade Wallenberg och Handelsbanken på att köpa dem. Än idag delar dessa två makten över Ericsson.

Om exempelvis Johns far Torsten Kreuger, yngre bror till Ivar, hade fått ta uppdraget är det inte uteslutet att han hade kunnat rädda sfären trots att den var inne i en svår likviditetskris, detta genom att metodiskt sälja av. Men Torsten fick istället ett års fängelse för att han påstods ha förskönat redovisningen i skogsindustrin Högbroforsen i Jämtland, en dom som ledamöterna i Högsta Domstolen var djupt oense om. Justitiemord ansåg många framstående jurister under de årtionden av debatt som följde.

xxx

Anledningen till att jag fortsätter intressera mig för Kreuger är att kraschen 1932 var en av de hittills största i världshistorien, att den stuvade om ordentligt i svenskt näringsliv, att den är en intressant referens i dagens diskussion om finansiella bubblor, att jag får så många frågor från folk i min egen generation om vad som verkligen hände och att Ivar Kreugers namn fortfarande dyker upp även i internationell press i varje ny finanskris.

Och personligen att jag i yngre tonåren som redaktionsvaktmästare på Aftonbladet sprang ärenden åt tidningens ägare Torsten Kreuger fram tills han sålde till LO (Stockholms-Tidningen och Aftonbladet övergick då från folkpartistiska till socialdemokratiska ledarsidor.)

Annonser

2 svar

  1. Trevligt läsa (hör dåligt tyvärr & desto roligare för mig få skriftlig sammanfattning!)
    en sann intressant story: Min far Boktryckaren Carl Beckman (beckmans tryckeri st nygatan 22 nu sålt!) var skeptisk till Krygers ”papper” (för bra för att vara uthålligt svar jaans mening) Hans Hantverkar vänner retade honom för detta! men efter kraschen / fick ”målar–snickar–bygg–mästar vännerna som alla gått i konkurs / komma 4 dar i veckan med familjer & äta sig mätta hos min far boktryckaren / skrivet Bokryckare nr 4 i familjen (som i god tid sålt innan digitalisering förstört branschen! / Klas Beckman D.G.I. / D.I.H.R. /

  2. Spännande med detta som är ej klart ., John träffar vi ibland .. Vi är nästan grannar i Schweiz !

    Sent from my iPhone

    >

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: