Låg lön – för vänsterhänta….

Även i Finland debatteras om låga löner. Vid en genomgång av sparade tidningar under sommaren hittar jag i finlandssvenska Hufvudstadsbladet 19 juni ett ”tungt” inlägg från Jarkko Eloranta, ordförande i fackliga centralorganisationen FFC (motsvarigheten till LO):

”Det är en typisk lösningsmodell från höger, att så fort det är tal om ungdomar, kvinnor eller invandrare så ska lönen bli lägre. Snart ska det väl vara lägre lön för vänsterhänta också !”

Av tidningens faktaruta om Eloranta framgår att hans första sommarjobb var som städare i hamnområdena i Nådendal (utanför Åbo). Undra om hans missnöje med låg lön grundlades redan då eller om han krävde lön i paritet med de högbetalda stuveriarbetarna….

Vi är många i Elorantas generation och äldre som haft nytta av lågbetalda, okvalificerade jobb i ungdomen. Själv är jag vänsterhänt och var springschas i en livsmedelsaffär fredagseftermiddagar och lördagar efter skolan samt söndagsvaktmästare på en LO-ägd tidning med låg lön, det senare blev dock inkörsport till mitt drömyrke.

Uppenbarligen har det blivit egendomligt i den ekonomisk-politiska debatten både i dagens Finland och i Sverige.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: