C-H Hermansson om sina ”rötter”

Statsminister Stefan Löfven (S) har flera gånger både före och efter valet 2014 sagt att det är viktigt att ha klart för sig ”rötterna” i politiken. Därför några rader om avlidne kommunistledaren C-H Hermansson.

Jag intervjuade honom inför hans deltagande i en av SvT:s ekonomiska debatter i en valrörelse där han och moderaten Staffan Burenstam Linder var de mest kunniga. Vid flera spontana möten på stan därefter gillade jag hans lågmälda resonerande stil, en verkligt sympatisk man.

Däremot har jag blivit konfunderad om bakgrunden till hans politiska engagemang. I dagens DN skrev politikreportern Karin Eriksson att Hermansson tog intryck av ”nazisternas stöveltramp på läroverket” i ungdomens Sundsvall. Om det är sant så tog sig hans politiska bana en märklig sväng bara några få år senare.

Hermansson har själv uppgivit att han blev medlem i kommunistpartiet först 5 oktober 1941. Men redan i november 1940, blev den då 23-årige akademikern C-H Hermansson medarbetare i kommunisttidningen Ny Dag med en serie artiklar om Sovjetunionens ”överlägsna” ekonomiska system.

Många gånger på äldre dagar har Hermansson bett om ursäkt för att han översvallande hyllade Stalin, särskilt vid dennes död 1953.

Men han har mig veterligen aldrig medgivit att han som kommunistisk skribent under pseudonym (bl a Lancet) i partiets huvudorgan Ny Dag i mer än ett halvår underlät att kritisera den pågående alliansen kommunister/nazister   28 augusti 1939 – 22 juni 1941, som sprack på grund av Hitler, inte Stalin. Tidningen ställde sig bakom samarbetet.

Det var naturligtvis mer klädsamt för Hermansson att påstå att han gick med i kommunistpartiet först drygt tre månader efter alliansen upphörde mellan nazisterna och kommunisterna om slakten av ett antal fria länder vid tvångsuppdelningen av Europa. Hermansson såg åtminstone genom fingrarna på detta.

Synd på en så sympatisk man som C-H Hermansson.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: