Gyllenhammar (2) om storslagna kontor

I Di-intervjun (se nedanstående blogg) säger Gyllenhammar: ”Många undrade hur vi kunde ha ett så litet huvudkontor för Nordens största industri. Jag tycker att de som bygger stora huvudkontor i dag ska tänka om. Varför ska det vara så stort ?…Det räcker med runt hundra personer.”

Intressant att Gyllenhammar nu kritiserar nutidens nya huvudkontor med tanke på att Volvos som byggdes i början av 1970-talet fick kritik för storvulenhet. Det kom i folkmun att heta Pehrstorp och detta tar Gyllenhammar idag som intäkt för att det inte var något slags slottsbygge.

Gyllenhammars långdistanskikare står kvar i VD-rummet över 20 år senare, jag prövade den vid några besök på 1980-talet. Vid klara dagar hoppades Gyllenhammar kunna se ända till sin bostad i Råö i Kungsbacka (Victor Hasselblads tidigare boning) och norrut till sommarvistet utanför Marstrand.

Gyllenhammars Pehrstorp har sedan sex år med god marginal bräckts av SCA:s huvudkontor högst upp i Waterfronts höghus ovanför spåren på Stockholms Central med magnifik utsikt. Den vittnar om det svaga kostnadsmedvetande som föranledde att den tidigare ledningen fick sparken förra året. Huvudkontoret flyttades i början av 1990-talet från Sundsvall till Stureplan i Stockholm.

Den andra extremen var Electrolux huvudkontor under Hans Werthén, inrymt i en kyffig del av fabriken på Lilla Essingen i Stockholm. När jag besökte Werthén ville han visa att han kokade kaffet själv. Men med ett öga i emalj hade han svårt med avståndsbedömningen och råkade slå omkull Melittan.

Gyllenhammars sekreterare fick titeln direktör. Werthén delade sin sekreterare med efterträdaren Gösta Bystedt.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: