Kyrkans långsamma nedgång

IMG_2544

Svenska Kyrkan förlorade under juni 13 300 medlemmar som aktivt gick ur mot normalt ca 3 000 under samma månad tidigare år. De flesta som gått ur finns i åldersgruppen 65 – 69 år vilket Kyrkan själv förklarar med den negativa publiciteten om festmiddagar och ifrågasatta utlandsresor för präster och funktionärer. Rapporteringen har dock delvis varit alltför hårt vinklad, anser kyrkans kommunikationschef.

När jag tog upp saken med ärkebiskop Antje Jackelén vid ett besök i Uppsala i början av juni var hon ledsen över publiciteten.

Jag påpekade då att svenska folkets tillhörighet i kyrkan minskat från 96 procent ned till nu 65 procent efter separationen från staten år 2000. Jackelén svarade att när hon utomlands berättar om andelen medlemmar väcker siffran fortfarande förvåning över att den är mycket hög. Kyrkans egen prognos är ca 60 procent av befolkningen in på 2020-talet. I andra länder där kyrkan varit skild från staten en längre tid är andelen i allmänhet högst 50 procent.

Min fråga om kyrkans långsiktiga ekonomi blev dock obesvarad: Ett problem är att i allt fler familjer går den med högst inkomst ur (oftast mannen) för att spara kyrkoskatten, numera avgiften, på i genomsnitt ca 1,2 procent medan den med lägre inkomst stannar kvar för att familjen fortsatt med gott samvete ska kunna använda den för dop, bröllop och begravningar. Alla måste dock betala begravningsavgiften på ca en fjärdedel av den tidigare kyrkoskatten.

Vi var ett halvdussin journalister representerande utländska tidningar som träffade Jackelén. Men tyvärr upptogs alltför stor del av tiden för en i mitt tycke perifer diskussion om homosexuella ska vara präster i Sverige och andra länder.

 

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: