Tore Wretman – kökspojken som blev storföretagare

Ikväll tisdag kl 20 i SvT sänds det första av två avsnitt om Tore Wretman, den genom tiderna främste av våra krögare. För ett kvarts sekel sedan gjorde filmfotografen Ulf Nordholm och jag en serie om tre TV-program där Tore berättade om sitt liv och de maträtter han själv skapat.

Här nere i Paris där jag nu vistas började Tore Wretman som tonåring på en av världens då mest kända krogar Maxim´s där vi också filmade. Även den i Guide Michelin då trestjärniga restaurangen Le Moulin de Mougins invid hans bostad på Rivieran (för övrigt den ort där Picasso avled 1973). Där var familjen Wretman närmsta granne med Haitis tidigare diktator Baby Doc.

Bilder vi då tog finns nu med i gamle kollegan Peder Carlqvists samt Agneta Liljeqvists nya två program. Tore Wretman är väl värd att minnas även efter 100-årsdagen av hans födelse.

Följande text hämtad från SvT:

Tore Wretman – kökspojken

Del 1 av 2. Om mannen som fick svenskarna att glädjas åt mat – vår förste stjärnkock, krögare i världsklass och superkändis. En berättelse om en pojke som odugligförklaras och kastas ut ur skolan, tvingas in i ett föraktat yrke, men sliter hårt, hittar sin passion, kommer igen, revolutionerar Mat-Sverige och återskapar respekten för en hel bransch.

Del 2 av 2. Vid ingången av 60-talet har Tore Wretman tagit på sig ett projekt som är nära att ta knäcken på hans karriär och ekonomi och kommer att vända upp och ned på privatlivet. Utåt håller han masken som kändiskock med kulturelit, näringslivstoppar och kungligheter som umgänge. Krönet på karriären kommer på 70-talet med fyra krogar i världsklass. På äldre dar hyllas han som svensk gastronomis största gestalt, även om tillvaron bitvis grumlas av bitterhet och mörka tankar över svek han upplevt. Tore Wretman drevs av skaparglädje och revanschlusta, men trots framgångarna kommer revanschen först sent i livet och på ett lite oväntat sätt.

Svensk dokumentäfrilm från 2015 av Peder Carlqvist och Agneta Liljeqvist.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: