Exit Anders Sundström – en vanlig direktörssjuka

Det morsades till höger och vänster på Storgatan i Piteå, jag har aldrig någonsin upplevt en så populär, folklig politiker och direktör som när jag intervjuade Anders Sundström utanför huvudkontoret till Pitedalens Sparbank en sommardag vid milleniumskiftet. Minst varannan förbipasserande person vinkade, många ville ha ett ord med honom.

Anders Sundström hade varit arbetsmarknads-och näringsminister i Göran Perssons regering, men efter valet 1998 blev han mot sin vilja socialminister och hoppade av efter 23 dagar, modigt i en tid när Persson redan som kommunalråd i Katrineholm hade kallats HSB, Han Som Bestämmer.

När Anders Sundström 2004 blev VD för Folksam visade det sig dock att Rörelsen krävde solidaritet. LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin var styrelseordförande i försäkringsbolaget när en riktigt ful affär genomfördes 2001. Det då starkt förlustbringande dotterbolaget Folksam International såldes till fyra personer, några mycket kunniga från branschen.

Folksam International visade sig bakom kulisserna vara ett riktigt råtthål med en ännu svagare ställning än den som visats för köparna. Bolaget tvingades omedelbart i konkurs. Folksam vägrade täcka upp och rädda det. Svensk försäkringsrörelse fick ett mycket dåligt anseende ute i världen i en verksamhet som verkligen bygger på förtroende, återförsäkring.

Under flera års processande försvarade Anders Sundström LO-ordföranden för en affär som hade skett före hans tid och även hennes beslut att inte stå för bristen.

Sundström har väl nu drabbats av den vanliga direktörssjukan, att inte ingripa i tid mot sina närmaste medarbetare, de högsta bankdirektörerna – de som började bygga upp ett eget fastighetsbolag vid sidan om.

Annonser

Ett svar

  1. […] ”När Anders Sundström 2004 blev VD för Folksam visade det sig att Rörelsen krävde solidaritet”, skriver Henric Borgström i sin blogg. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: