Äntligen skärskådas managementkonsulter

Det är på tiden att företeelsen management-konsult skärskådas som sker i Dagens Industri idag. Egentligen är det inte konsulterna man ska klanka på, de tar visserligen uppemot hutlösa 5 000 kr i timmen för sitt tänkande. Syndarna är de VD:ar som låter dem hållas.

Visst behöver vi konsulter av olika slag, elkonsulter eftersom vi inte själva bör/får hantera starkströmmen, många behöver skattekonsulter vilket visat sig i dagarna, byggkonsulter måste finnas i en bransch som har ojämn orderingång, jurister blir alltmer nödvändiga i en snårigare värld, m fl.

Men att VD:ar som har till uppgift att organisera ledningen kallar in unga 30-åringar för att utreda något som de först behöver lära sig, det är ett slöseri utan like.

Jag har kritiserat företeelsen i tal och skrift sedan slutet av 1970-talet då en borgerlig Fälldin-regering med industriminister Nils G Åsling kallade in Boston Consulting för att utreda vad Sverige borde satsa på efter varvsnedläggningarna och då pågående stålkris. Svaret blev att basindustrierna – skogen, stålet, gruvorna, delar av kemiindustrin – inte har någon större framtid, satsa istället på läkemedel, datorer innan de fick namnet IT och annan ”framtidsindustri”.

Om vi gjort som de dyra amerikanska konsulterna då föreslog hade Sverige gått miste om den mest kvalificerade köparen av IT och annan ny teknik, nämligen basindustrin.

De VD:ar som förtjänar mest kritik är de som använder managementkonsulter för att fronta vid nedskärningar, nedläggningar och utflyttningar. Ofta vet företagscheferna själva vad som bör göras, men det är bekvämare att låta någon annan säga det obehagliga först och det till mångmiljonbelopp i arvoden.

Det är bra att Dagens Industri tar tag i en förbisedd journalistisk fråga och visar banken Nordea som skräckexempel. Det ska bli intressant att höra bankledningens försvar.

Annonser

Ett svar

  1. Hej, alltid intressant att läsa Dig. Peter Townsend har uttryckt det väl: ”Managment consultants are people who borrow your watch to tell you what time it is, and then walk off with it!”. Dock: Du underskattar behovet av murbräckor för att övervinna motstånd och genomföra förändringar i företag och offentlig sektor.
    SW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: