Gripen osäkert om leverans Många åsikter om Ryssland

Var med om två intressanta diskussioner under gårdagen, Saabs uppdatering av Gripen-projektet samt Utrikespolitiska institutets seminarium om säkerhetsläget kring Östersjön.
Ledningen för Gripen-projektet utstrålade stort självförtroende inför företrädesvis internationella opinionsbildare när den gick igenom läget i ett tiotal potentiella köparländer. Den tror fortfarande på 400 sålda flygplan de närmsta åren, orderboken har aldrig varit så stor: förutom 36 stridsflyg till Brasilien också 60 till Sverige.

På min fråga om när de till Sverige ska levereras blev svaret märkligt nog att ”det är hemligt av säkerhetsskäl”. Min tro är att det är mest beroende av om Saab får nya exportorder som kan tränga sig före i verkstäderna i Linköping på 2020-talet, dessutom vilka pengar som finns tillgängliga i försvarspotten som redan påstås vara underfinansierad.

På Utrikespolitiska institutet var hörsalen i stort sett fylld, jag såg dussintals äldre svenska diplomater och officerare sugna på att diskutera säkerhetsläget kring Östersjön och särskilt då Rysslands/Putins agerande. Jag fångade upp många intressanta och disparata kommentarer, här är några:
Ryssland styrs av KGB-folk, men Putin har starkt stöd, 89 procent är positiva till honom, enligt statliga opinionsinstitutets senaste mätning. Ledningens drivkraft är krav på respekt, en känsla av svek från väst. Ryssar drivs också av revansch, riket har kraftigt minskat sedan Sovjetunionens tid medan Nato expanderat in i Baltikum och övriga Östeuropa.

På ryska finns inte begreppet Norden, istället norra Europa.

Sverige är utsatt för fler kränkningar av Ryssland än Finland och Baltikum.

Kan Ryssland förändras utan påtryckningar från väst ? Ja, nu har det kommit en ny generation som aldrig upplevt kommunismen och Sovjetunionen och som tolkar världen annorlunda än de äldre.

Vid annekteringen av Krim trodde Putin att EU inte skulle kunna enas, men så blev det med sanktionerna.
Sanktioner från EU och USA riktade sig mot oligarkerna och andra av Putins vänner, det var Putin själv som svarade med importstopp av vissa livsmedel från väst och därmed förorsakade svår brist.

Sanktioner är destruktiva, meningslösa, de drabbar ryska folket snarare än regimen.

Varje månad kommer nya lagar som innebär repression, senast om rätt för polis/militär att skjuta in i samlingar av demonstranter.

Putin vill gärna ha möten direkt med USA:s ledning för att känna sig mäktig på världsscenen.

Väst bör erbjuda samarbete om mänskliga rättigheter och vetenskap, men inte mer.

123 NGO:s, icke-statliga organisationer från andra länder är i Ryssland stämplade som möjliga terrorister.

Ja, detta var bara en del av många påståenden och åsikter som korsade i luften. Det blir anledning att återkomma till några av dem.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: