Märkligt uttalande av ny ÖB

Nye ÖB:n Micael Bydén säger i en TT-intervju:

”Om vi av någon anledning skulle stå ensam som land så lovar jag att Försvarsmakten kommer att göra allt vi kan ned till sista man eller kvinna som står med vapen i hand….Vi planerar inte för att klara oss si eller så länge. Vi kommer att fortsätta att slåss.”

Detta kan tolkas så att ÖB också är inriktad på att i värsta fall föra ett utdraget krig på svensk mark. Men den svenska försvarsdoktrinen går ut på att vi har ett starkt skalförsvar som gör att en eventuell fiende avstår från angrepp. Det sker bäst genom att i fred satsa på avancerat stridsflyg och ubåtar, de vapen som även en stormakt är rädd för. En spillra armésoldater har ingen avskräckande effekt, inte heller ett dyrt värnpliktsförsvar med vad gamle arméchefen Nils Sköld kallade ”sega gubbar”.

Mycket riktigt har flertalet partier enats om att beställa minst 60 nya Gripen från Saab plus två nya ubåtar från Karlskronavarvet plus upprustning av två av de fem som redan finns. Vidare behövs betydligt starkare luftvärn om svenskt försvar ska vara avskräckande.

Fördelen är för övrigt att några av våra mest kvalificerade svenska industrier därmed kan leva vidare, dessutom att många mindre länder då slipper välja mellan vapenleverantörer i Ryssland, Kina, USA, Frankrike och Storbritannien.

Konstigt att en flyggeneral som blivit ÖB tycks bortse från verkligt avskräckande försvar och istället talar om slåss med ”vapen i hand”.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: