En turbulent vecka i Sverige

På vägen från Mauritius till Thailand/Burma tog jag genvägen via Stockholm där jag hann med en hel del:

Örebro, stålindustrins årliga stormöte Hindersmässan där jag var debattledare i ämnet vart är Kina på väg ? Kristina Sandklef som arbetat för Ericsson Kina och på East Capital i Stockholm med bevakning av landet, Frederic Chou som har familjebakgrund i Korea och arbetat i Kina samt finansanalytikern Peter Malmqvist, som håller reda på marknadsreaktionerna, gav intressanta inblickar men liksom alla andra famlar de naturligtvis om framtiden. Det visade sig klokt eftersom raset kom ett par dagar senare. Ståldirektörerna här hemma är oroliga för Kinas dumping, men svenska företag klarar sig än så länge relativt hyggligt, de är så hårt specialiserade att flertalet tillhör de fem ledande i världen inom sina smala nischer och kan ta ut högre pris.

Firade kinesiska nyåret på Berns med Hongkongs handelskammare med näringsminister Mikael Damberg (S) som högtidstalare. Ingen politik där inte, vilket väl var välbetänkt med all kritik hans partivän Göran Persson råkade ut för som nybliven statsminister 1996 när han lovordat stabiliteten i landet på Svenska Handelskammaren i just Hongkong.

Finlandsinstitutet i Stockholm, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), som liksom sin företrädare Eskil Erlandsson (C) utstrålar jordnära kunskap överglänste helt Finlands näringsminister Olli Rehn, tidigare näst högste EU-kommissionär (finanserna) om bioekonomin, framför allt hur vi ska nyttiggöra skogen på ett helt annat sätt i framtiden än att bara göra papper. Det var ett par dagar innan Bucht sade att han liksom majoriteten av svenska folket gillar kött, vilket miljödebattörer naturligtvis inte gillade.

Hann med tre bokslutsgenomgångar, hos Wallenbergarnas Investor, vilken tur de har med sina företag, total avkastning förra året 13 procent mot börsgenomsnittet ca 9 procent (börsuppgång 6 procent plus utdelningar 3 procent). Men på en dryg månad efter årsskiftet har uppgången i stort sett sopats bort.

SCA med föga förvånande ett av landets mest exklusiva kontor, två översta våningarna i höghuset till Waterfront mitt emellan statsministerns Rosenbad och Stockholms Stadshus (och troligen bland landets dyraste kontor, vem är förvånad efter vad som avslöjades förra året….). Men SCA är ett lysande bolag med sin satsning på hygienpapper och mindre på traditionell skogsindustri.

Trelleborgs Gummi höll sin presentation i Operakällarens magnifika matsal istället för som brukligt är våningen ovanför Operaterrassen. Men jag kan försäkra, ingen lyx där inte, en slät kopp kaffe. Också här ett lysande företag som också finns runt om i världen med industrigummi för exempelvis dämpning av stötar och vibrationer,

Såg också filmen ”En man som heter Ove” sedan flera i min omgivning sagt att den delvis handlar om mig, surgubben. Jag kände dock igen mig i endast två scener: inledningsvis när Ove plockar upp en cigarettfimp och utgjuter sig om idioter, den andra när han jagar mopedknuttar.

Det är inte lätt dessa dagar att i min börskrönika i några landsortstidningar uppmana till att ligga lågt och inte sälja, men efter raset ger aktier nu hög direktavkastning efter vårens bolagsstämmor. Den som tror på framtiden bör behålla sina aktier.

Nu går resan vidare till Burma där man liksom i kommunistiska Vietnam i snabb takt inför kapitalism.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: