Hans Rosling i högform

Man måste hålla käften innan man lärt sig fakta och först därefter kan man börja diskutera, ett av många budskap från en kaxig Hans Rosling, professor i hälsolära vid Karolinska, när han framträdde i en överfull aula på Universitetssjukhuset i Lund.

Rosling har snabbt blivit en internationellt efterfrågad föredragshållare som går hem med sina spetsiga jämförelser och lysande illustrationer som växer fram när han talar till dem. Hans huvudbudskap är att jordens befolkning, ungefär 7 miljarder kommer att växa till ca 11 miljarder år 2100 men att svälten samtidigt snabbt försvinner.

Då har den ekonomiska standarden vuxit så att befolkningen inte ökar särskilt mycket därefter. Via barnbegränsning hålls antalet barn redan i stort sett oförändrat omkring 2 miljarder, trots att Kina nu ska tillåta två barn per familj. Det är de äldre årgångarna som växer i antal fram till 2100 genom vaccinering och allehanda hälsoåtgärder.

Antalet födslar minskar kraftigt, i Iran är de redan något mindre per kvinna än i Sverige. När födslarna minskar så försvinner också en stor del av barnadödligheten.

Nästan alla asiater var klart fattigare än de fattigaste amerikanerna för några decennier sedan, idag lever den genomsnittlige asiaten på högre ekonomisk nivå än de fattigaste amerikanerna.

Rosling sprutar ut siffror om hur den stora mängden, nästan alla, får allt bättre levnadsomständigheter, hälsa och ekonomi. Det är stor show att se och höra honom i verkligheten, skratt nästan varannan minut under en tvåtimmarsföreläsning.

Jag som är mycket skeptisk till prognoser i ekonomiska sammanhang är ändå böjd att tro något mer på förutsägelser om befolkningen, demografin.

Arrangör var den stipendiefond för humaniora och medicin till minnet av Philip Sandblom, kirurgiprofessor och rektor för Lunds Universitet 1957-68, som hans Grace inrättade efter hans död.

Läs Rosling på http://www.gapminder.org

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: